Штампа

Темпус април 2012.

Интервју са Александром Васићем, директором Високе школе струковних студија за васпитаче.

Крушевац на мапи европског образовања

Крушевац је прошле недеље имао част да угости делегате ТЕМПУС програма из Немачке, Белгије и Португалије, као и представнике Високих школа струковних студија из различитих градова Србије. Наши суграђани, представници Високих школа струковних студија, имали су прилику да чују презентације најбољих пракси партнера из земаља Европске Уније, као и да у току дводневног семинара осмисле начине на које ће поменути европски систем високог образовања имплементирати у Србији. За ГРАД смо о овом пројекту и потенцијалима које Крушевац има у области образовања, разговарали са Александром Васићем, директором Високе школе струковних студија за васпитаче.

tempus interview

1. Висока школа струковних студија за васпитаче била је домаћин састанка представника Виских школа струковних студија из Србије и неколико земаља Европске Уније који заједно раде на ТЕМПУС пројекту. Реците нам нешто више о пројекту и одржаним састанцима.

Прошле недеље, 24. и 25. априла одржан је други састанак управљачког конзорцијума Темпус пројекта под називом „Формирање капацитета за оснивање Академије струковних студија Јужне Србије и националне конференције високог струковног образовања“.
Пројекат има за циљ удруживање и повезивање осам Високих школа струковних студија из најразличитијих научних поља у Академију струковних студија Јужне Србије. Партнериство у изради овог Темпус пројекта склопиле су Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје, Висока техничка школа из Ниша, Висока пољопривредно-прехрамбена школа из Прокупља, Висока школа струковних студија за текстил из Лесковца, Висока школа струковних студија за васпитаче из Пирота, Висока школа примењених струковних студија из Врања, наши суграђани - Висока хемијско-технолошка школа струковних студија из Крушевца као и наша школа - Висока школа струковних студија за васпитаче из Крушевца. Носиоци пројекта су представници Универзитета Kaho-Saint Leven из Гента у Белгији, са партнерима из Немачке и Португала.
На састанку у Крушевцу разматрани су системи високог образовања у Белгији, Немачкој и Португалији, као и систем високог образовања у Србији и урађена упоредна анализа свих ових система. Такође, разматран је и нацрт Стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године. Направљени су оквири за формирање служби у оквиру Академије, као што су: канцеларија за праћење квалитета, служба међународних односа, јединствена информатичка служба, као и студентски сервис. Са задовољством могу рећи да је састанак био јако успешан, а партнери из ЕУ земаља похвалили су наш досадашњи рад на развоју јединственог оквира за формирање Академије струковних студија.

2. Који су бенефити повезивања Високих школа Јужне Србије у Академију струковних студија и који су очекивани резултати поменутог ТЕМПУС пројекта?

Корист од повезивања Високих школа је вишеструка. Високе школе добиће на препознатљивости и јачању својих позиција на тржисту високог образовања, а струковне студије ће добити на озбиљности, јер ће наша новооснована Академија бројати преко 5000 студената и преко 200 наставника, што је признацете већ једна озбиљна институција. Такође, још један од бенефита поменутог партнерства је и могућност организовања интегрисаних студијских програма и значајно повећање мобилности како студената, тако и наставника.

3. Који су потенцијални бенефити које би наш град могао да има од ове врсте партнерства Високих школа у Србији и Европи?

Крушевац овим партнерством добија своје место на мапи европског образовања, што ће значити јако пуно, како за град, тако и за цео регион. Наш циљ је креирање модерне образовне институције која ће својим науцно-истраживачким радом допринети развоју самог града, али и региона.

4. Висока школа струковних студија за васпитаче ове године уводи неке нове смерове. Реците нам нешто више о томе, као и роковима за упис будућих студената.

Наша школа поред студијског програма : Васпитачи предшколског васпитања и образовања, који је препознатљив и за који је интересовање студената сваке године јако велико, ове године уводи још два нова студијска програма: Домски васпитач и Васпитач у јаслицама, социјалним и здравственм установама, за које сматрамо да ће пробудити велико интересовање будућих студената. У школи организујемо и Специјалистичке струковне студије на програму Струковни васпитач специјалиста за припремни предшколски програм. Заједнички конкурс за упис на струковне студије ће ових дана изаћи у јавност, а пријава и полагање пријемног испита биће организовани крајем јуна.

5. У плану је било и покретање научног часописа, као и новог вебсајта за информисање студената. Докле сте стигли са тим активностима и које још новине се могу очекивати?

Школа је покренула и издавачку делатност и први број научног часописа Синтезе, за који се очекује да ће изаћи из штампарије до краја маја. Планови су да часопис излази бар два пута годишње, тако да већ следеће године можемо да затражимо категоризацију часописа, где ће наши наставници, а и као и сви остали који се баве научним радом моћи да објављују своје радове и за то добијају одређени број поена, зависно од категоризације.

У изради је и нови сајт Школе, који ће бити пуштен у рад до краја маја, како би наши студенти имали што бољи приступ информацијама, као и сви остали заинтересовани за рад Школе.

У наставку поменутог ТЕМПУС пројекта, Крушевљани ће имати прилику да посете институције колега у Белгији, Португалији и Немачкој и најбоље праксе из домена европског образовања донесу у наш град.

 

Ћирила и Методија 22-24, 37000 Крушевац
Текући рачун : 840-0000002106666-68
Позив на број: 04-742121
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
Академија Васпитачко-медицинских струковних студија
Одсек Крушевац
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Web dizajn i programiranje - webmaster @ vaspks.edu.rs
Телефони: 037/420-760
037/420-761
037/423-050